Cuba EpiCamera 3 bulan Percubaan
dan Be tertentu.
Umum
Persediaan Kamera
Akaun
Kualiti Imej
Teknikal
  Umum
1. Adakah kerja EpiCamera pada Mac?

EpiCamera adalah satu penyelesaian berasaskan web, kita bekerja dengan Safari, Chrome atau pelayar FireFox pada Mac. Tetapi bagi perisian muat naik WebCam , adalah menyokong untuk Window XP, Vista dan Window 7 sahaja.

2. Mengapa saya tidak boleh melihat hidup/masa nyata video/aliran?"

EpiCamera sokongan HTTP dan live RTSP. Jika anda tidak dapat melihat video atau imej, ia boleh menjadi URL live adalah salah. Anda boleh mengetahui kamera anda penstriman url di sini atau hubungi pemasang anda untuk mendapatkan bantuan.

3. Saya bimbang tentang isu-isu privasi. Sesiapa sahaja boleh mengakses kamera saya tanpa kebenaran saya?

Tetapan kamera, imej anda disimpan dan video swasta dan disimpan dengan selamat. Anda boleh menetapkan hak istimewa untuk pengguna yang mengaksesnya.

4. Bagaimana saya memadam gambar-gambar / video dalam Archives saya?

Log masuk ke EpiCamera. Dalam menu kiri, klik pada kamera saya, Senarai Acara dan mencari imej yang anda mahu padamkan. Klik sekali pada gambar yang anda mahu padamkan. Anda boleh memilih berbilang imej dengan mengklik sekali pada setiap imej yang anda ingin padam. (untuk nyahpilih imej yang telah anda pilih, klik di atasnya lagi). Kemudian, klik pada ikon Padam.

5. Bagaimana saya mengakses EpiCamera menggunakan telefon bimbit saya?

Anda boleh menggunakan pelayar mudah alih untuk melawat www.epicamera.com atau memasang iOS atau Android aplikasi.

6. Adakah kamera saya secara automatik pulih daripada gangguan itu apabila sambungan dipulihkan?

Ya, kamera anda akan menyambung secara automatik ke EpiCamera.

7. Adakah saya perlu memasang perisian tambahan untuk menggunakan laman web ini?

No, sistem kami berfungsi pada semua pelayar web utama. Melainkan anda menggunakan webcam, maka anda akan perlu untuk memuat turun perisian ini sini .

8. Kenapa saya gagal untuk memuat naik imej?

Sila semak jika sambungan Internet bekerja, nama pengguna dan kata laluan adalah betul.

9. Hi Saya sedang dari Geneva, Switzerland. Saya sedang mencari sistem kamera pengawasan yang betul mencari untuk menghadap ke pusat kecergasan saya. Sistem ini akan dapat menyokong sekitar 5 kamera (dalaman sahaja), penyimpanan 7-10days data, boleh diakses melalui komputer, Iphone atau Ipad, pelbagai admin (sekitar 1-3 pekerja) .is EpiCamera penyelesaian yang tepat untuk kita?

Penyelesaian pengawasan awan kami adalah sesuai untuk anda. Tidak ada sekatan beberapa kamera yang anda mahu tambah ke akaun anda.
Kami cadangkan anda untuk mendapatkan 1GB ruang setiap kamera untuk 7-10 hari penyimpanan. anda boleh merujuk kepada penyimpanan kalkulator untuk penyimpanan yang anda perlukan dianggarkan.
Untuk maklumat anda, EpiCamera boleh diakses melalui pelayar internet di mana-mana komputer, iPhone, iPad dan telefon Android. Juga, kami telah melancarkan Android app dan datang dengan iPhone dan iPad tidak lama lagi. Anda boleh mendaftar sebagai pengguna untuk mencubanya. Kami memberikan penyimpanan 100MB percuma untuk pengguna baru sekarang.

10. Adakah mungkin untuk memeriksa kamera saya dengan percubaan? Saya perlu menyemak prestasi perkhidmatan anda sebelum membeli.

Untuk maklumat anda, anda boleh mendaftar sebagai pengguna dan mendapatkan 100MB penyimpanan percuma untuk menguji kamera anda sebelum membeli.
Sila pendaftaran di sini

12. Saya ingin tahu jika anda berminat untuk mewujudkan kerjasama di mana anda menawarkan saya sebuah laman web putih dilabel dengan logo syarikat saya, sokongan dan akaun percuma untuk demonstrasi kepada pelanggan saya?

Sesiapa yang berminat untuk menjadi Reseller EpiCamera boleh melawat halaman reseller .

Sementara itu, anda boleh melog masuk untuk akaun demo kami untuk pratonton (username: demo; kata laluan: demo).
kakitangan Berminat sila hubungi kami . Kami akan menghantar butiran kakitangan yang berminat untuk jabatan pembangunan perniagaan kami dan mereka akan kembali kepada anda sebentar lagi. Kami akan email perjanjian dan putih label lampiran dengan bakal rakan kongsi kami apabila perkara-perkara yang disahkan.

13. Adakah anda mempunyai reseller di Malaysia?

Ya, sila layari rangkaian reseller kami untuk mencari satu.

 Persediaan Kamera
1. Yang webcam yang anda sokong? Adakah saya perlu membeli kamera web saya dari kamu?

EpiCamera bekerja dengan semua webcam USB (seperti Logitech, Kreatif, Microsoft, Swann, dan lain-lain) dan juga kebanyakan webcam disepadukan ke dalam netbook dan komputer riba.

2. Yang Kamera IP yang anda sokong? Adakah saya perlu membeli kamera IP saya dari kamu?

Kesemua kamera IP dengan ciri FTP disokong oleh Epicamera. Tidak, anda tidak perlu membeli kamera IP daripada kami, tetapi anda sentiasa boleh rujuk reseller kami jika anda memerlukannya.

3. Adakah saya memerlukan webcam dengan pengesanan gerakan? Sekiranya saya membeli salah satu kaca optik kamera web auto-berputar bagus?

Pengesanan gerakan dibina ke dimuat turun perisian pada Muat turun dan harus bekerja dengan webcam. Anda tidak perlu membeli "gerakan pengesanan webcam". Juga, webcam yang berputar untuk mengesan orang akan menyebabkan pengesanan gerakan palsu dan tidak digalakkan untuk digunakan dengan EpiCamera.

4. Adakah anda menyokong kamera analog CCTV?

Jika kamera atau video perakam analog datang dengan ciri FTP maka ia boleh menjadi kerja-kerja dengan sistem kami.

6. Yang merupakan pelayar web yang terbaik untuk digunakan?

EpiCamera sesuai dipaparkan dalam IE 10 dan ke atas. Google Chrome, Firefox, Safari dan Opera disokong .

7. Bagaimana saya menyambung dan mengkonfigurasi kamera saya kepada rangkaian melalui rangkaian berwayar dan rangkaian tanpa wayar?

Untuk berwayar:. Konfigurasi Kamera IP anda melalui pelayar web dengan Alamat IP kamera Kemudian mengkonfigurasi tetapan FTP dengan memasukkan pelayan FTP, nama pengguna, kata laluan dan nombor port (Secara lalai FTP pelabuhan 21). Untuk wayarles: Anda perlu pasangkan kabel rangkaian untuk kamera dan melakukan konfigurasi atas sebelum anda boleh memulakan persediaan untuk memasuki mod tanpa wayar. Kedua, buat SSID pasti dan kunci keselamatan wayarles (WEP atau WPA) adalah betul.

8. Bagaimana saya mengkonfigurasi kamera sedia ada saya menyambung ke Epicamera?

Untuk Kamera IP dengan ciri-ciri FTP anda Epicamera bersedia. Untuk kamera analog, anda perlu mempunyai penukar video (analog kepada digital). Sila hubungi vendor kamera anda untuk penukar video.

9. Kamera model saya: HIKVISION Model DS-7204HFI-SH/A. Saya ingin menyemak dengan anda bagaimana untuk mengisi "http://" dan "rtsp://"?

Berdasarkan penemuan kami, HIKVISION DS-7204HFI-SH adalah DVR berdiri sendiri. Jika ia datang dengan ciri-ciri FTP, anda boleh menatarajah untuk menyambung ke awan kami.
Jika kamera anda adalah kamera IP, anda boleh mendaftar sebagai pengguna untuk mencuba perkhidmatan kami. Kami memberikan 100MB ruang percuma sekarang.

10. Bagaimana anda boleh tahu sama ada kamera IP akan bekerjasama dengan EpiCamera?

Selagi Kamera IP telah dibina dalam ciri-ciri FTP dan anda boleh mencari ia MJPEG aliran URL, ia boleh disambungkan kepada EpiCamera.
Sila mencari ditubuhkan panduan di https://www.epicamera.com/set_up_guide dan https://www.epicamera.com/supportedcamera .

11. Ia menunjukkan "Kehilangan Camera" apabila saya mahu melihat kamera. Apakah yang perlu saya lakukan?

Sila rujuk kepada panduan penyelesaian masalah kami.

12. model kamera saya RVIP-LHDN 1080, anda boleh membantu dalam prosedur yang ditubuhkan?

Sistem kami hanya menyokong model tertentu RSTP kerana format aliran yang berbeza. Anda boleh memuat turun http://www.telerik.com/download/fiddler untuk mengetahui MJPEG anda sumber dan menetapkan ia dalam Snapshot URL kotak teks di halaman "Edit Camera".

14. Rasa perlahan dalam melihat Live View?

Apabila anda melihat imej kosong atau imej yang tidak lengkap, ini adalah disebabkan oleh sambungan internet kelajuan anda tidak cukup pantas untuk memuat naik imej yang lengkap atau memuatkan imej ini dalam masa yang selang. Pertama, anda boleh pergi ke Lihat Tetapan untuk menukar imej Selang Masa untuk masa yang lebih lama selang. Sebagai contoh, masa selang dari 3 saat berubah untuk 5 saat. Sebagai alternatif, anda boleh mengurangkan kualiti imej pada tetapan kamera anda. Sila rujuk pemasang anda untuk tetapan kamera.

  Akaun
1. Bagaimana saya boleh menaik taraf ke akaun saya?

Klik pada Harga untuk menentukan perkhidmatan yang anda perlukan.

2. Apakah Pelan Asas benar-benar percuma? Adakah anda akan secara automatik mula mengecas kad kredit saya selepas 7 hari?

Pelan Asas adalah benar-benar percuma. Kami tidak meminta maklumat kad kredit anda pada mana-mana peringkat proses pendaftaran dan tidak akan mengenakan caj secara automatik pada bila-bila masa.

3. Bagaimana saya tahu saya boleh mempercayai anda dengan maklumat kad kredit saya?

Kami tidak meminta maklumat kad kredit anda. Semua pemprosesan kad dilakukan dengan dihormati dan diiktiraf syarikat- antarabangsa PayPal, yang tidak mendedahkan maklumat kad kredit anda kepada kami.

4. Bagaimana saya membuat pembayaran?

Pelanggan boleh membayar dengan Paypal atau kad kredit melalui sistem pembayaran dalam talian kami yang selamat yang dikendalikan oleh Paypal. Pelanggan juga boleh membayar kepada penjual semula tempatan mereka. Sila hubungi kami untuk memeriksa jika terdapat mana-mana penjual semula di kawasan anda.

5. Bagaimana saya boleh mendapatkan semula kata laluan terlupa saya?

Klik pada link terlupa kata laluan dan kata laluan akan dihantar ke email anda selepas soalan keselamatan dijawab dengan betul.

6. Bolehkah saya menukar nama pengguna akaun dan kata laluan saya?

Ya, pelanggan boleh menukar kata laluan mereka.

7. Bolehkah saya berkongsi akaun saya dengan orang lain orang?

Ya, anda boleh, tetapi untuk pertimbangan keselamatan, pelanggan tidak digalakkan untuk berkongsi akaun.

  Kualiti Imej

  Teknikal
1. Jika saya menggunakan teknologi anda dan memasang 1 kamera untuk mendapatkan 100MB, bagaimana saya boleh mendapatkan sokongan untuk video?

Untuk maklumat anda, kami hanya menyediakan penyimpanan imej pada masa dan video penyimpanan akan disediakan dalam masa terdekat.
Anda boleh memuat turun imej di Penyenaraian . Sila rujuk panduan pengguna untuk maklumat lanjut.

2. Adakah anda menyokong H264?

Kini kami hanya menyimpan imej yang dimuat naik melalui FTP dan kami menyokong semua format imej. penyimpanan video adalah mungkin, tetapi hanya untuk gerakan mengesan video disebabkan kekangan sambungan internet dan ruang simpanan.

3. Adakah ia mungkin untuk memuat turun video yang dirakam?

Imej dimuat naik atau video boleh dimuat turun bila-bila masa.

4. Apakah yang akan berlaku jika beberapa kamera berhenti kerja? Adakah platform anda mempunyai laman pemantauan dan yang boleh memberitahu kita apabila kamera tak berfungsi lagi?

Ya, apabila sistem kami tidak menerima imej dari kamera anda dalam suatu tempoh, sistem kami akan menghantar e-mel untuk memberitahu pengguna. Anda juga boleh menyemak status kamera pada halaman penyenaraian kamera.

5. Saya ingin tahu bagaimana platform awan anda berfungsi: menerima video oleh FTP atau mendapat bingkai terus dari kamera oleh rtsp / http. Jika platform anda bekerja dalam kedua-dua kes, yang lebih boleh dipercayai?

Sistem kami menerima imej atau video melalui FTP. Dan pengguna boleh melihat tayangan slaid kamera mereka atau streaming video melalui laman web kami. Muat naik imej membebankan kurang kepada upload sambungan internet dan video boleh melihat lebih terperinci.